Co-enzym Q10 - wat is het en welke eigenschappen heeft het?

Antioxidanten worden steeds bekender nu steeds meer mensen het belang inzien van het onder controle houden van oxidatieve stress. Co-enzym Q10 is een van de meest interessante en veelzijdige antioxidanten, die ook het energieproductieproces in de mitochondriën regelt.
Co-enzym Q10 wordt meestal gebruikt om de gezondheid van het hart, de hersenen, de spieren en het immuunsysteem te ondersteunen, maar het is ook geweldig voor de algemene preventieve gezondheid. In dit artikel onderzoeken we wat co-enzym Q10 precies is, welke eigenschappen het heeft en hoe suppletie ermee kan helpen. Lees tot het einde!
- Wat is co-enzym Q10?
- Soorten co-enzym Q10
- Eigenschappen van co-enzym Q10 voor mensen
- Wanneer is er sprake van een tekort aan co-enzym Q10?
- Q10 suppletie en dosering
- Bronnen van Q10 in de voeding
- Samenvatting
Wat is co-enzym Q10?
Co-enzymQ10 (CoQ10), ook bekend als ubiquinon, is een organische chemische verbinding uit de chinongroep die voorkomt in de mitochondriën van dierlijke en plantaardige cellen. Endogeen wordt het geproduceerd uit tyrosine, waarbij tot acht vitamines betrokken zijn. Het is in vet oplosbaar en heeft vitamine-achtige effecten, hoewel het niet voldoet aan de definitie van een vitamine.
Het is een efficiënte antioxidant. Het heeft een sleutelfunctie in de celademhaling en de productie van energiemoleculen ATP. Daarom worden de hoogste concentraties co-enzym Q10 gevonden in weefsels met een hoog energieverbruik, zoals het hart, de nieren, de lever en de spieren. In het lichaam van een gezond persoon ligt het totale co-enzym Q10-gehalte meestal tussen 0,5 en 1,5 g.
Co-enzym Q10 is een populair ingrediënt in voedingssupplementen en cosmetica. Het is zelfs een van de populairste voedingssupplementen ter wereld, na visolie en multivitaminen. Dit zou geen verrassing moeten zijn, aangezien Q10 in de kern werkt en een heleboel gezondheidseigenschappen heeft, die van invloed zijn op veel niet-infectieuze aandoeningen.
Soorten co-enzym Q10
Hierboven hebben we voornamelijk geschreven over ubiquinon (geoxideerd co-enzym Q10) als de primaire vorm van co-enzym Q10. Zowel in het lichaam als in voedingssupplementen is er ook de meer geavanceerde, actieve vorm, ubiquinol (gereduceerd co-enzym Q10).
In voedingssupplementen wordt meestal ubiquinon gevonden, omdat de aanschaf hiervan goedkoper is en het bij veel mensen toch al voldoende efficiënt wordt omgezet in de actieve vorm. De efficiëntie van het activeringsproces van co-enzym Q10 neemt af met de leeftijd, dus hoe ouder iemand is, hoe meer baat hij kan hebben bij het omzetten van ubiquinon in ubiquinol.
Eigenschappen van co-enzym Q10 voor mensen
Het is een van de stoffen die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Door de zeer veelzijdige werking van co-enzym Q10 en het feit dat het in alle weefsels voorkomt, hebben de eigenschappen invloed op letterlijk het hele lichaam.
Effecten op het hart en de bloedsomloop
Het hart is een van de belangrijkste 'opslagplaatsen' van co-enzym Q10. Als het schaars begint te worden, zal het hart dat voelen en wij ook. 24/7 bloed rondpompen is een zware taak die voldoende energie vereist, en daarvoor is Q10 essentieel.
In veel wetenschappelijke publicaties wordt co-enzym Q10 geïdentificeerd als een stof met een groot potentieel voor het verminderen van het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Oxidatieve stress en mitochondriale disfunctie zijn belangrijke factoren in de pathogenese van ziekten van dit systeem. Potentiële voordelen zijn ook effecten op de bloeddruk en atherosclerotische laesies. Met dit in gedachten kan co-enzym Q10 inderdaad veel goed doen.
Effecten op de hersenen en neurodegeneratieve ziekten
Het werkingsprofiel van co-enzym Q10 is zeer bevorderlijk voor de gezondheid van de hersenen en in het bijzonder voor de bescherming tegen verschillende soorten schade. Veel preklinische studies wijzen op de neuroprotectieve eigenschappen van co-enzym Q10. De hersenen verbruiken veel energie - tot 20 procent van de energiebehoefte van het lichaam, ondanks het feit dat de hersenmassa slechts 2 procent van de totale lichaamsmassa uitmaakt.
De rol van co-enzym Q10 in de ATP-productie is van onschatbare waarde voor de hersenen. Het antioxiderende effect is ook erg belangrijk, omdat schade door vrije radicalen een ernstige risicofactor is voor het zenuwstelsel.
Effecten op het immuunsysteem
Co-enzym Q10 kan het immuunsysteem beïnvloeden door ontstekingsprocessen te reguleren door onder andere
- het beïnvloeden van de expressie van relevante genen,
- het reguleren van de pH in lysosomen,
- het dekken van de energiebehoefte voor immuunactivatie,
- fagocytische cellen te beschermen tegen zelfvernietiging.
Het effect van Q10 op de immuniteit van atleten, die vaak aangetast wordt door frequente, langdurige en zware training, wat een belasting is voor het lichaam, wordt goed begrepen. Verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat co-enzym Q10 supplementatie het immuunsysteem kan ondersteunen en het risico op infecties van de bovenste luchtwegen bij intensief getrainde personen kan verminderen.
Wanneer is er sprake van een tekort aan co-enzym Q10?
Verschillende factoren kunnen leiden tot onvoldoende beschikbaarheid van co-enzym Q10. Dit kunnen genetica, ouderdom en behandeling met statines, cholesterolverlagende medicijnen, zijn.
Statines kunnen de CoQ10-concentraties verlagen omdat HMG-CoA-reductaseremmers de productie van mevalonaat remmen, dat niet alleen een voorloper is van cholesterol maar ook van co-enzym Q10. Helaas nemen maar weinig mensen co-enzym Q10-supplementen tijdens de behandeling met statines, en dit zou een manier kunnen zijn om bijwerkingen te verminderen en een optimale gezondheid te behouden.
Tekorten aan CoQ10 zijn geconstateerd bij verschillende aandoeningen waarbij oxidatieve stress een belangrijke rol speelt, zoals neurodegeneratieve ziekten, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.
Tekorten aan Q10 komen het sterkst tot uiting in organen met een hoge dichtheid aan mitochondriën, waar het van nature het meest voorkomt. Daarom gaan Q10 tekorten vaak gepaard met myopathieën en neuropathieën.
Q10 suppletie en dosering
De optimale dosis voor preventie is in de meeste gevallen 90-100 mg co-enzym Q10 per dag. Over het algemeen worden echter doses tussen 30 en 400 mg per dag gebruikt. In extreme, medische gevallen worden protocollen met hogere doseringen, tot 1.200 mg per dag, gebruikt.
Het wordt aanbevolen om het co-enzym na de maaltijd in te nemen voor de beste absorptie. De toevoeging van vet aan de maaltijd is ook welkom. Het is de moeite waard om grote dagelijkse doses in kleinere porties te verdelen en meerdere keren in te nemen om de voordelen te maximaliseren.
Verschillende vormen van supplementen
Q10 is er in verschillende vormen. Vaak zijn dit harde capsules, maar er zijn ook tabletten, vetgevulde softgels of een vloeibare vorm.
Co-enzym Q10 heeft over het algemeen ook een slechte stabiliteit en een lage biologische beschikbaarheid in zijn basisvorm, daarom zijn er supplementen met toevoegingen die bedoeld zijn om de biologische beschikbaarheid te verhogen of die gemaakt zijn met behulp van een specifieke technologie. Voorbeelden hiervan zijn liposomaal co-enzym Q10 of de toevoeging van piperine geëxtraheerd uit zwarte pepervruchten.
Bijwerkingen van co-enzym Q10
Co-enzym Q10 suppletie wordt als zeer veilig beschouwd. Ernstige bijwerkingen worden niet opgemerkt, zelfs niet bij hoge doses. Bij megadoseringen werden slechts af en toe milde ongemakken zoals indigestie opgemerkt, wat te wijten zou kunnen zijn aan de verhoogde hoeveelheid van de vetdrager.
Bronnen van Q10 in de voeding
Q10 zit in kleine hoeveelheden in een groot aantal voedingsmiddelen. Het zit in veel fruit, groenten en granen in concentraties variërend van 1 tot 10 mg per kg.
De rijkste bronnen van CoQ10 (10 tot 50 mg/kg) in de voeding zijn:
- vlees,
- vis,
- noten,
- bepaalde oliën.
Om de aanvoer van Q10 uit voedingsmiddelen te verhogen , wordt de voorkeur gegeven aan orgaanvlees, met name harten en levers. Deze dierlijke organen kunnen 30 tot zelfs 200 mg per kg bevatten.
Statistisch gezien krijgen we elke dag een paar mg co-enzym Q10 binnen via een standaard dieet.
Samenvatting
Co-enzym Q10 is een multifunctionele antioxidant die vooral belangrijk is voor de organen die de meeste energie verbruiken: hart, hersenen, spieren, nieren, lever. Door zijn werking in de mitochondriën zorgt het voor het behoud van een soepele energievoorziening voor de cellen, en dit is een kritieke parameter voor de gezondheid van het hele lichaam. In supplementatie heeft Q10 zowel toepassingen in algemene preventie als in ondersteuning van het lichaam bij specifieke aandoeningen. Vooral ouderen, sporters en mensen met ziekten waarbij een afname van de beschikbaarheid van co-enzym Q10 is gedocumenteerd, zullen er baat bij hebben.
Bronnen:

Nootropica in de wetenschap - wat zijn de voordelen?
