Een paar woorden over kokosolie

Tot voor kort werd kokosolie gezien als een superfood met gezondheidsvoordelen. Veel mensen gebruiken kokosolie nog steeds voor het bakken en bereiden van gezonde zoete snacks en voor huidverzorging. Laten we eens kijken welke eigenschappen kokosolie heeft en of het de moeite waard is om te gebruiken.
- Kokosolie - samenstelling
- Kokosolie - soorten en eigenschappen
- Kokosolie - waar is het te vinden?
- Kokosolie - is het goed voor het hart?
- Wat moet kokosolie vervangen in het dieet?
Kokosolie - samenstelling
Kokosolie is wereldwijd een populair eetbaar vet dat wordt gewonnen uit het vruchtvlees van rijpe kokosnoten. Kokosolie bestaat voor 82% uit verzadigde vetzuren, voor 6% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren (oliezuur) en voor 2% uit meervoudig onverzadigde vetzuren (linoleenzuur). Van de overheersende verzadigde vetzuren in kokosolie bestaat bijna de helft uit laurinezuur en de rest uit myristinezuur (tot 21%), palmitinezuur (bijna 10%), stearinezuur (meer dan 3%) en vetzuren met een korte keten.
Kokosolie - soorten en eigenschappen
Er zijn twee hoofdtypen kokosolie, namelijk kopraolie (het gedroogde vruchtvlees van kokospalmzaden) en kokosolie van eerste persing. Beide soorten kokosolie hebben een vergelijkbaar vetzuurprofiel. Virgin kokosolie bevat grotere hoeveelheden melkzuurbacteriën (vooral Lactobacillus plantarum en Lactobacillus paracasei) en bioactieve stoffen met goed gedocumenteerde antioxiderende eigenschappen. Deze omvatten vitamine E en polyfenolische verbindingen. Bij topische toepassing kan ongeraffineerde kokosolie antimicrobiële eigenschappen vertonen door de aanwezigheid van melkzuurbacteriën die bacteriocines produceren, stoffen met bacteriedodende effecten.
Kokosolie - waar is het te vinden?
Kokosolie is tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar in grote supermarkten en in kleinere discounters. In de winkels vinden we de goedkopere geraffineerde kokosolie, dus zonder de specifieke smaak en geur van kokosnoot, en de duurdere ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie (extra vierge), die wordt gekenmerkt door de natuurlijke smaak en geur van kokosnoot. Kokosolie wordt ook gevonden in voedingsmiddelen zoals gemodificeerde melkpoeder voor kinderen, zachte margarine (om op brood te smeren), koekjes, wafels, repen, pralines, gevulde chocolade, snoepjes, romige sauzen voor gerechten, crèmes om op brood te smeren en veganistische equivalenten van traditionele kaas gemaakt van koemelk of andere hoefdieren. Voedselfabrikanten kiezen steeds vaker voor kokosolie om de ongezonde palmolie te vervangen.
Kokosolie - is het goed voor het hart?
Het veelvuldig gebruik van kokosolie in het dieet kan bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Kokosolie wordt namelijk gekenmerkt door een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren, die het niveau van LDL (het zogenaamde slechte cholesterol) in het bloed verhogen. Chronisch hoge concentraties van de LDL-fractie lipoproteïnen zijn een fundamentele oorzaak van atherosclerose van de bloedvaten. Low-density lipoproteïnen (LDL) zijn verantwoordelijk voor het transport van cholesterol van de lever naar de vaatwanden en kunnen vaatobstructie en lokale ontsteking veroorzaken. Studies tonen duidelijk aan dat kokosolie het totale cholesterol, de LDL-fractie cholesterol en de HDL-fractie cholesterol aanzienlijk verhoogt, vergeleken met andere plantaardige oliën (zoals koolzaad, zonnebloem, saffloer, olijfolie).
Wat moet kokosolie vervangen in het dieet?
Volgens de American Society of Cardiology mag kokosolie niet worden beschouwd als een gezond plantaardig vet met gunstige effecten op hart en bloedvaten. Alle mensen met verhoogde niveaus van totaal cholesterol en LDL-fractiecholesterol in het bloed moeten afzien van de consumptie van kokosolie ten gunste van extra vierge olijfolie, koudgeperste canolaolie, avocado-olie, zachte margarine van goede kwaliteit, hummus, avocado en ongezouten en ongezoete noten, amandelen, zaden en pitten.
Kokosolie kan goed zijn voor huid en haar
Er zijn aanwijzingen dat de topische toepassing van kokosolie een belangrijke rol kan spelen bij de preventie en behandeling van atopische dermatitis (AD). Kokosolie heeft ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmelwerende effecten en kan daarom de ernst van atopische dermatitis verminderen en de huidconditie verbeteren. Er is ook gesuggereerd dat kokosolie de huid plaatselijk kan beschermen tegen ultraviolette (UV) straling. Daarnaast kan kokosolie schade aan het haar voorkomen, veroorzaakt door proteïneverlies tijdens haarverzorgingsbehandelingen en chronische blootstelling aan UV-straling. Er is echter nog meer onderzoek nodig om de gunstige effecten van kokosolie op haar en huid te bevestigen.
Kokosolie kan de ontwikkeling van tandbederf voorkomen
De literatuur meldt dat het spoelen van de mond met kokosolie de mondgezondheid kan helpen verbeteren en kan beschermen tegen het ontstaan van tandbederf. Om dit te doen, wordt aanbevolen om een eetlepel ongeraffineerde kokosolie (virgin) in de mond op te lossen en 15 minuten te zuigen, waarbij het door de hele mond wordt verspreid. Na deze tijd spuug je de kokosolie uit in de prullenbak.
Bronnen:
- Unhapipatpong C, Shantavasinkul PC, Kasemsup V, et al: Tropical Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta Analyses. Nutrients. 2021 May 4;13(5):1549.
- Teng M, Zhao YJ, Khoo AL, et al: Impact of coconut oil consumption on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259.
- Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM.: The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. 2020 Mar 10;141(10):803-814.
- Unhapipatpong C., Shantavasinkul P., Warodomwichit D., et al: Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Curr Dev Nutr. 2020 Jun; 4(Suppl 2): 571.
- Wallace TC.: Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2):97-107.
- Sacks FM.: Kokosolie en hartgezondheid: feit of fictie? Circulation. 2020 Mar 10;141(10):815-817.
- Jayawardena R, Swarnamali H, Ranasinghe P, et al: Health effects of coconut oil: Summary of evidence from systematic reviews and meta-analysis of interventional studies. Diabetes Metab Syndr. Mar-Apr 2021;15(2):549-555.

Magnesium - effecten, symptomen, tekorten, incidentie
