Curcumine - wat is het en welke eigenschappen heeft het?

Je bent vast wel bekend met kurkuma. Het is de intens gele specerij zonder welke de Indiase keuken bijna niet bestaat. Naast de intense kleur en het karakteristieke aroma biedt het nog iets anders. Het verbergt een uniek polyfenol: curcumine. Het is deze die wereldwijd de aandacht heeft getrokken vanwege de talrijke gezondheidsvoordelen die in studies zijn gedocumenteerd en die voornamelijk lijken te werken via antioxidant- en ontstekingsremmende mechanismen. Welke andere eigenschappen heeft curcumine? In dit artikel verkennen we de mogelijke voordelen en methoden voor een effectieve supplementatie. Lees tot het einde!
- Curcumine - wat is het?
- Kurkuma versus curcumine - wat zijn de verschillen?
- Menselijke effecten van curcumine
- Problematische biologische beschikbaarheid van curcumine
- Curcumine is de moeite waard in combinatie met piperine
- Bijwerkingen van curcumine - is het veilig?
- Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van curcumine?
- Samenvatting
Curcumine - wat is het?
Curcumine, het hoofdingrediënt van kurkuma, is een stof met krachtige gezondheidseigenschappen die al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische en Chinese tradities. Dit gele pigment, dat de specerij zijn karakteristieke kleur geeft, verrijkt niet alleen gerechten op sensationele wijze, maar kan ook veel gezondheidskwaaltjes verzachten.
Kurkuma(Curcuma longa L.) is een plant uit de gemberfamilie die vooral voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië. Curcuminoïden, aangevoerd door curcumine, zijn verantwoordelijk voor de meeste gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven. Soms wordt de naam 'curcumine' gebruikt voor de 3 belangrijkste curcuminoïden, namelijk
- diferuloylmethaan (deze eigenlijke curcumine) - ongeveer 77% aandeel,
- demethoxycurcumine - 17%,
- bisdemethoxycurcumine - 6%.
Curcumine werd voor het eerst geïsoleerd in 1815. De chemische structuur werd echter in 1910 beschreven door Poolse wetenschappers. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze specerij zijn al duizenden jaren bekend en worden al duizenden jaren door mensen gebruikt - de geschiedenis van het gebruik van kurkuma in de Ayurveda gaat maar liefst 5000 jaar terug.
Volgens de wetenschappelijke literatuur kan curcumine onder andere helpen bij het beheersen van ontstekingen en oxidatieve stress, metabool syndroom, artritis, angst en hyperlipidemie.
Er zijn ook meldingen dat curcumine helpt bij het beheersen van ontstekingen en spierpijn tijdens het sporten, wat het herstel en de prestaties van actieve mensen zou kunnen verbeteren.
Er zijn veel ingrediënten in de natuur die gemakkelijk te koppelen zijn aan een specifiek gezondheidsdoel waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Dit is niet het geval met curcumine. Het heeft zo'n universele werking dat wetenschappers in hun onderzoeken de effecten op tientallen verschillende gezondheidsaandoeningen hebben geanalyseerd. De meeste effecten zijn te danken aan de sterke ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Dit maakt dit polyfenol een uitzonderlijk populaire keuze voor algemene preventieve gezondheidszorg.
Kurkuma versus curcumine - wat zijn de verschillen?
Sommige mensen die horen over de uitgebreide gezondheidsvoordelen van kurkuma, haasten zich meteen naar de dichtstbijzijnde discountwinkel, kopen een paar zakjes kurkuma en beginnen het met theelepels in hun gerechten te strooien. En geweldig, want de specerij zelf is erg gezond en is zo wenselijk mogelijk in het dieet, maar op deze manier zullen we niet alle voordelen reproduceren die wetenschappers hebben opgemerkt met curcumine.
Waarom? Dat komt omdat curcumine slechts één van de bestanddelen van kurkuma is, die van nature in lage concentraties voorkomt, meestal 0,5-5%. Helaas zijn we niet in staat om regelmatig genoeg kurkuma te eten om de hoeveelheid curcumine te leveren die daadwerkelijk van invloed zou zijn op specifieke effecten, maar alleen voor mogelijke algemene preventie.
Menselijke effecten van curcumine
Medische databases bevatten een overvloed aan informatie over curcumine. Wat betreft het aantal wetenschappelijke publicaties is curcumine een van de koplopers onder de polyfenolen in voedingsmiddelen.
Wetenschappers wijzen op het gezondheidsbevorderende potentieel van curcumine bij deze problemen:
- metabool syndroom,
- hyperlipidemie,
- artritis,
- psoriasis,
- inflammatoire darmziekten,
- angst- en stemmingsstoornissen,
- hart- en vaatziekten.
Dit ingrediënt heeft een zeer lange geschiedenis in het ondersteunen van de menselijke gezondheid. In de Ayurveda en de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt het al duizenden jaren gebruikt in gezondheidsbevorderende brouwsels.
Er zijn enorme hoeveelheden preklinische onderzoeksresultaten over kurkuma en curcuminoïden in medische databases. Deze rapporten worden geleidelijk geverifieerd in klinische onderzoeken, zowel op patiënten met ziekten als op mensen zonder diagnose. Op dit moment hebben we al veel conclusies, maar er zijn ook veel vooruitzichten voor verder onderzoek.
Problematische biologische beschikbaarheid van curcumine
Uit de huidige wetenschappelijke rapporten kunnen we concluderen dat curcumine geweldige eigenschappen kan hebben... zolang het lichaam het goed opneemt. Dit polyfenol is uiterst problematisch wat betreft zijn farmacokinetische profiel. Dit komt door een aantal factoren, waaronder een lage serumconcentratie van de vrije stof na inname, een beperkte distributie in weefsels, een korte halfwaardetijd en een snel metabolisme en uitscheiding. De meeste curcumine wordt snel gemetaboliseerd (via glucuronidatie en sulfatatie) in de lever en darmen, waardoor slechts een kleine hoeveelheid detecteerbaar blijft in weefsels.
Bij knaagdierstudies is het probleem niet zo groot omdat onderzoekers verschillende toedieningsmethoden tot hun beschikking hebben, zoals intraperitoneale injecties, die mensen bij gewone suppletie niet gebruiken. Voor oraal gebruik is het nodig om curcumine in te nemen in een aangepaste vorm die de weerstand tegen voortijdig metabolisme verhoogt en de biologische beschikbaarheid verbetert, of in combinatie met andere stoffen die een vriendelijker omgeving creëren in het spijsverteringskanaal. De optimale manier om de effecten te maximaliseren leer je in de volgende paragraaf.
Curcumine is de moeite waard in combinatie met piperine
Piperine is het belangrijkste actieve ingrediënt in zwarte peper. Het is ook een interessante stof wat betreft zijn biologische werking, maar in dit geval is zijn functie typisch ondersteunend. Door curcumine gelijktijdig met piperine in te nemen, wordt namelijk het probleem van de slechte biologische beschikbaarheid opgelost. De toevoeging van piperine verhoogt de biologische beschikbaarheid van curcumine met wel 2000%!
Curcumine is een lipofiele verbinding en de lipofiliteit speelt een belangrijke rol bij de absorptie, distributie, stofwisseling en eliminatie. De lipofiliteit en het lage moleculaire gewicht maken het een goed substraat voor P-glycoproteïne. P-glycoproteïne kan de absorptiesnelheid aanzienlijk verlagen.
Het voordeel van het curcumine-piperine complex is te danken aan het feit dat piperine een natuurlijke, maar effectieve remmer van P-glycoproteïne is. Dit verbreedt een van de smalste kelen op het gebied van biologische beschikbaarheid van curcumine.
Bijwerkingen van curcumine - is het veilig?
Curcumine heeft een lange gebruiksgeschiedenis en er is veel informatie bekend over de veiligheid ervan. Volgens rapporten van JECFA(The Joint United Nations and World Health Organisation Expert Committee on Food Additives) en EFSA(European Food Safety Authority) is de aanvaardbare dagelijkse inname voor curcumine maximaal 3 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dit is een vrij lage dosis vergeleken met wat er in klinische onderzoeken wordt gebruikt, maar het is het officiële standpunt van de autoriteiten, die over het algemeen verre van voorzichtig zijn.
Aan de andere kant heeft de Amerikaanse FDA(Food and Drug Administration) curcuminoïden goedgekeurd als 'GRAS'(Generally Recognized As Safe) vanwege de bevinding van een goed verdraagbaarheids- en veiligheidsprofiel in klinische onderzoeken bijdoses van 4 tot 8 gram per dag.
Verschillende onderzoeken bij gezonde vrijwilligers hebben niet alleen de werkzaamheid, maar ook de veiligheid bevestigd. Ondanks deze bewezen veiligheid kunnen er altijd bijwerkingen optreden. Nogmaals, sommige bijwerkingen zijn zeer af en toe gerapporteerd. In één onderzoek hadden zeven patiënten die doses van 500-12.000 mg kregen en 72 uur lang werden geobserveerd last van diarree, hoofdpijn, huiduitslag en gele ontlasting. In een ander onderzoek rapporteerden sommige patiënten die curcumine kregen in doses variërend van 450 tot 3600 mg per dag gedurende één tot vier maanden misselijkheid en diarree en verhoogde serum alkalische fosfatase en lactaat dehydrogenase niveaus.
Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van curcumine?
Een contra-indicatie voor het gebruik van curcumine is een allergie voor planten van de gemberfamilie(Zingiberaceae).
Wat betreft zwangerschap en borstvoeding, werd het in het verleden als veilig beschouwd bij gebruik als specerij. Nu is echter aangetoond dat het de baarmoeder stimuleert. Hoewel consumptie geen invloed heeft op de ontwikkeling van de foetus, wordt het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap en borstvoeding afgeraden en is voorzichtigheid geboden vanwege het gebrek aan klinische studies.
Als een operatie gepland staat, moet het gebruik van curcumine gestaakt worden vanwege het effect op de bloedstolling.
Curcumine moet met voorzichtigheid gebruikt worden bij mensen met diabetes mellitus, hypoglykemie of mensen die behandeld worden met bloedglucoseverlagende medicijnen.
Daarnaast kan curcumine de samentrekking van de galblaas stimuleren en de ontwikkeling van galstenen veroorzaken. Hoewel er geen onderzoeken bij mensen zijn, wordt het niet aanbevolen voor gebruik bij patiënten met galstenen of galwegobstructie.
Het is vermeldenswaard dat als piperine ook gebruikt wordt met curcumine, verschillende soorten erosies in de maag, slokdarm, etc. gecontra-indiceerd kunnen zijn. In dergelijke gevallen is het echter mogelijk om zich te richten op andere strategieën om de biologische beschikbaarheid te verhogen, in plaats van een complex met piperine, door bijvoorbeeld te kiezen voor liposomale curcumine of in fytosoomvorm.
Samenvatting
Curcumine is een van de meest veelzijdige en best bestudeerde polyfenolen. Het is zowel intrigerend vanwege zijn veelheid aan gezondheidseigenschappen als vanwege zijn onbeschikbaarheid door problemen met de absorptie van curcumine in het spijsverteringsstelsel en zijn snelle metabolisme. Gelukkig hebben wetenschappers al verschillende methoden ontdekt om de effectiviteit van suppletie met dit ingrediënt te vergroten door de vorm aan te passen, het te conjugeren met andere moleculen of het samen te gebruiken met biobeschikbaarheidsversterkers, met name piperine uit zwarte peper. We zien er nu een groot potentieel in als onderdeel van algemene preventieve gezondheidszorg, waarbij het zelfs veilig is in hoge doses van meerdere grammen per dag.
Bronnen:

Niacinamide en zijn eigenschappen - wat is het en wat helpt het?
