Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

WPC - alles over wei-eiwitconcentraat

Koncentrat białka w proszku w miarce
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 628 Reacties: 0

Op wei-eiwitpoeder gebaseerde eiwitsupplementen zijn erg populair onder mensen die regelmatig naar de sportschool gaan om spiermassa en kracht te ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten wei-eiwitpreparaten te vinden op de markt voor voedingssupplementen, waaronder het meest voorkomende wei-eiwitconcentraat. Laten we eens kijken wat wei-eiwitconcentraat is, wat de voordelen ervan zijn en wanneer je het het beste kunt gebruiken.

Wat is wei-eiwitconcentraat?

Koemelk bevat ongeveer 3,3% totaal eiwit, dat bestaat uit 80% caseïne en 20% wei-eiwitten. Wei-eiwitten bevatten echter β-lactoglobulinen, α-lactalbumine, boviene serumalbumine (BSA), immunoglobulinen, lactoferrine, transferrine en veel kleinere eiwitten en enzymen (bijv. lactoperoxidase, lysozym). Wei zelf is de vloeistof die ontstaat na het stremmen van koemelk, een bijproduct van de productie van verse kaas en zachte, halfharde en harde kazen. Wei-eiwitconcentraat (WPC) is een product dat wordt gekenmerkt door een eiwitgehalte tussen 30 en 80%. Er zijn zelfs drie subgroepen van WPC, namelijk laag (tot 45%), gemiddeld (tot 60%) en hoog (60-80%) eiwitgehalte in het product. Van de drie soorten wei-eiwitpreparaten (concentraat, isolaat en hydrolysaat) is WPC het goedkoopste en bevat het meestal ongeveer 80% eiwit en kleine hoeveelheden koolhydraten (ongeveer 7%) en vet (4-8%).

Hoe wordt wei-eiwitconcentraat geproduceerd en wat is het gebruik ervan?

Wei-eiwitconcentraat wordt momenteel verkregen door ultrafiltratie bij lage temperatuur met behulp van een methode om niet-eiwitcomponenten uit gepasteuriseerde wei te verwijderen. WPC heeft goede gelerende, emulgerende en waterbindende eigenschappen. Daarnaast verhoogt weiproteïneconcentraat de voedingswaarde van veel voedingsmiddelen waaraan het wordt toegevoegd. De voedingswaarde van WPC is vergelijkbaar met die van kippenei-eiwit en is daarom hoger dan die van melkpoeder. Dit betekent dat wei-eiwitconcentraat een prima vervanger is voor mager melkpoeder. Daarom wordt WPC gebruikt bij de productie van voedingsconcentraten, diepvriesdesserts, gefermenteerde melkdranken en andere dranken (vooral eiwitrijke dranken) en zelfs als een receptadditief voor gerookt vlees.

WPC - een kort overzicht

Op wei-eiwitpoeder gebaseerde eiwitsupplementen zijn wereldwijd een van de meest gebruikte voedingssupplementen onder zowel wedstrijd- als recreatieve sporters. Eiwitvoedingsstoffen (waaronder WPC) worden door het Australian Institute of Sport geclassificeerd als Categorie A, die alleen stoffen bevat met goed gedocumenteerde effecten in de sport. Een eiwitsupplement met wei-eiwitconcentraat wordt gekenmerkt door zijn hoge biologische waarde, hoge verteerbaarheid en gemakkelijke assimilatie. Daarnaast onderscheidt WPC zich door het hoge gehalte aan vertakte-keten aminozuren (BCAA), waaronder isoleucine, leucine en valine. Eén portie (30 g) van een eiwitsupplement op basis van wei-eiwitconcentraat levert gemiddeld 24 g eiwit, 2 g koolhydraten (voornamelijk lactose) en 1-2 g vet, en 115 kcal. Wei-eiwitten worden beschouwd als superieur aan andere geteste eiwitten, voornamelijk vanwege hun hoge leucinegehalte en de snelle kinetiek van vertering en absorptie van vertakte-keten aminozuren.

Wat zijn de voordelen van regelmatig gebruik van WPC?

Studies hebben aangetoond dat het regelmatige gebruik van een eiwitsupplement op basis van wei-eiwitconcentraat bijdraagt aan een grotere spiermassa en kracht, en zelfs meer bij mensen die regelmatig trainen in de sportschool. WPC van hoge kwaliteit is effectief voor het herstel, onderhoud en de synthese van eiwitten in de skeletspieren dankzij het hoge gehalte aan leucine en andere essentiële aminozuren. Huidig onderzoek toont duidelijk aan dat wei-eiwitsupplementen (waaronder WPC) een gunstig effect hebben op de lichaamssamenstelling, omdat ze de ontwikkeling van vetvrije lichaamsmassa stimuleren en tegelijkertijd de lichaamsvetmassa, tailleomtrek en BMI verminderen (vooral als iemand regelmatig krachttraint en de hoeveelheid calorieën in het dieet onder controle houdt). Regelmatige opname van WPC in de voeding activeert anabole processen in het hele lichaam en kan de snelheid van herstel na de training na intensieve krachttraining versnellen. Daarnaast kan frequent gebruik van WPC de bloedsuikerspiegel verlagen, de eetlust onderdrukken en het verzadigingsgevoel verhogen, evenals het begin van sarcopenie (verlies van skeletspiermassa, kracht en vermogen met het ouder worden) tegengaan en de symptomen van kanker cachexie verlichten.

Odżywki białkowe na tle kobiety, która pije shake na siłowni

Wanneer kan WPC het beste worden gebruikt en hoe moet het worden gedoseerd?

Wei-eiwitconcentraat kan een regelmatige sporter helpen om aan zijn verhoogde dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen, omdat het een handige, direct te bereiden en zeer aantrekkelijk smakende maaltijd is, vooral na de training. Studies hebben aangetoond dat de grootste toename in kracht en spiermassa wordt waargenomen wanneer eiwit direct na de training wordt toegediend (bijv. tot 2 uur na de krachttraining). Rekening houdend met het optimale leucinegehalte van een maaltijd, moet één portie van een eiwitsupplement op basis van wei-eiwitconcentraat ten minste 20 gram eiwit leveren. De optimale portie voor de overgrote meerderheid van de mensen is om 1-2 schepjes wei-eiwitconcentraat te gebruiken, bijvoorbeeld voor de eerste maaltijd na de krachttraining. Het is de moeite waard om te vermelden dat WPC ook goed werkt als toevoeging aan je ochtend havermout of avondvruchtenshake.

WPC - contra-indicaties

De belangrijkste contra-indicatie voor het gebruik van wei-eiwitconcentraat is een gediagnosticeerde allergie voor koemelkeiwitten. WPC bevat ook een kleine hoeveelheid lactose, dus mensen met een melksuikerintolerantie en/of gastro-intestinale aandoeningen (bijv. prikkelbare darm syndroom - IBS, dunne darm bacteriële overgroei - SIBO, inflammatoire darmziekte) moeten het gebruik van dergelijke eiwitsupplementen vermijden. Daarnaast kan wei-eiwitconcentraat bij sommige mensen acneletsels op het gezicht en de romp verergeren.

Bronnen:

  • West DWD, Abou Sawan S, Mazzulla M, et al: Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients. 2017 Jul 11;9(7):735.

  • Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ, et al: International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 29;14:33.

  • A Castro LH, S de Araújo FH, M Olimpio MY, et al: Comparative Meta-Analysis of the Effect of Concentrated, Hydrolyzed, and Isolated Whey Protein Supplementation on Body Composition of Physical Activity Practitioners. Nutrients. 2019 Sep 2;11(9):2047.

  • Bergia RE 3rd, Hudson JL, Campbell WW.: Effect van wei-eiwitsuppletie op veranderingen in lichaamssamenstelling bij vrouwen: een systematische review en meta-analyse. Nutr Rev. 2018 Jul 1;76(7):539-551.

  • Sepandi M, Samadi M, Shirvani H, et al: Effect van wei-eiwitsuppletie op gewicht en lichaamssamenstellingsindicatoren: Een meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken. Clin Nutr ESPEN. 2022 Aug;50:74-83.