Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Xylitol - een goede vervanger voor witte suiker?

Miseczka z ksylitolem na tle gałęzi brzozy
09 Okt 2024
Geplaatst door: Mateusz Durbas Tijden Lezen: 579 Reacties: 0

Xylitol, beter bekend als berkensuiker, behoort tot de groep zoetstoffen van natuurlijke oorsprong en is een goede vervanger voor witte suiker. Xylitol wordt verkregen uit berkenbomen en heeft dezelfde zoetheid als sacharose (tafelsuiker), maar heeft bijna de helft van de energiewaarde. Xylitol kan ook uit maïs worden gewonnen of met gist worden geproduceerd.

Xylitol - hoeveel calorieën bevat het?

De energiewaarde van xylitol is precies 2,4 kcal/1g, terwijl die van witte suiker 4 kcal/1g is. Dit betekent dat xylitol bijna twee keer zo weinig calorieën bevat als traditionele tafelsuiker en bovendien niet bijdraagt aan een significante stijging van de bloedsuikerspiegel vanwege de lage glykemische index (GI = 7). Eén theelepel (5 g) xylitol levert 12 kcal, terwijl één theelepel (5 g) witte suiker wel 20 kcal levert. Het lagere caloriegehalte van xylitol is te danken aan het feit dat het maar voor de helft wordt opgenomen in het spijsverteringskanaal, waarbij de resterende 50% wordt gefermenteerd in de dikke darm. Xylitol is een goede vervanger van witte suiker in het dieet van alle mensen die niet alleen overmatig lichaamsvet willen verminderen en/of op de lange termijn een gezond lichaamsgewicht willen behouden, maar ook hun eetgewoonten willen veranderen in meer gezondheidsbevorderende gewoonten(meer over calorieën tellen).

Xylitol - eigenschappen

Huidig onderzoek toont aan dat regelmatige consumptie van xylitol het risico op tandbederf met 17% kan verminderen. Er wordt aangenomen dat de effectieve dosis xylitol bij het voorkomen van tandbederf 6 tot 10 g per dag is, en het wordt aanbevolen om het te verdelen in 3-5 kleinere porties over de dag. Het lijkt erop dat xylitol niet wordt gemetaboliseerd door de bacteriële flora in de mond, dus het wordt niet gebruikt als medium voor de productie van zuren die bijdragen aan het ontstaan van cariës en parodontitis. De consumptie van xylitol in plaats van witte suiker kan het aantal cariogene bacteriën Streptococcus mutans verminderen, waarvan de aanwezigheid in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van cariës. Daarnaast hebben resultaten van studies in experimentele diermodellen aangetoond dat xylitol de intestinale absorptie van calcium en het mineraalgehalte van botten kan verhogen, wat beschermt tegen osteoporotische veranderingen als gevolg van veroudering. Er is ook gesuggereerd dat xylitol de collageenproductie verhoogt en het immuunsysteem kan versterken. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van regelmatig gebruik van xylitol als een goede vervanger voor witte suiker zijn gerelateerd aan de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Xylitol - toepassingen

Xylitol heeft een zoetheid die vergelijkbaar is met die van witte tafelsuiker en heeft de hoogste zoetheid van alle polyolen (hydroxylalcoholen). Voedingsmiddelen op de markt die het vaakst xylitol bevatten zijn voornamelijk: snoep, lolly's, vruchtengelei, kauwgom, jam, conserven, chocolade, geroosterde amandelen en noten- en amandelcrèmes. Je kunt ook tandpasta's en mondspoelingen met xylitol vinden in apotheken, drogisterijen en natuurvoedingswinkels. Thuis wordt xylitol meestal gebruikt in plaats van witte suiker om koffie, thee en andere warme dranken zoeter te maken , maar ook in gebakken producten, kisels, pudding, jam en andere zoete snacks. Xylitol is zeer stabiel bij hoge temperaturen, dus het kan met succes worden toegevoegd aan gebak zonder bang te hoeven zijn dat de zoete smaak verloren gaat. Xylitol kan worden gebruikt als vervanging voor witte suiker door patiënten met obesitas, diabetes en insulineresistentie.

Xylitol - is het veilig voor de gezondheid?

Xylitol is veilig voor de menselijke gezondheid en kan worden geconsumeerd door jonge kinderen en zwangere vrouwen. Het is aangetoond dat Xylitol geen schadelijke effecten heeft op de foetus of kankerverwekkende eigenschappen. Bovendien zijn er geen ernstige bijwerkingen gemeld van de consumptie van grote hoeveelheden xylitol, dus er is geen maximale dagelijkse inname vastgesteld voor xylitol. Het wordt echter aanbevolen om een dagelijkse inname van 15-20 g xylitol niet te overschrijden, omdat een te hoge inname van xylitol bij sommige mensen kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid en diarree. Het is ook de moeite waard om te vermelden dat xylitol en alle producten die xylitol bevatten niet aan honden mogen worden gegeven, omdat ze gevaarlijk zijn voor hun gezondheid en zelfs tot hun dood kunnen leiden.

Xylitol - waar te koop en hoe te bewaren?

Vanwege zijn hygroscopische eigenschappen (vermogen om water te binden) moet xylitol worden bewaard in luchtdichte verpakkingen (bij voorkeur glas) en op een droge plaats zonder constant zonlicht. De prijs van xylitol varieert meestal van £30 tot £40 voor een verpakking van een kilo. Xylitol is nu op grote schaal verkrijgbaar in de detailhandel en kan steeds vaker niet alleen in grote supermarkten worden gekocht, maar ook in kleinere levensmiddelenwinkels, apotheken, drogisterijen, kruiden- en medische winkels, natuurvoedingswinkels en online winkels.

Bronnen:

  • Janakiram C, Deepan Kumar CV, et al: Xylitol in preventing dental caries: A systematic review and meta-analyses. J Nat Sci Biol Med. 2017 Jan-Jun;8(1):16-21.
  • Riley P, Moore D, Ahmed F, et al: Xylitol-bevattende producten voor de preventie van tandcariës bij kinderen en volwassenen. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 26;2015(3):CD010743.
  • Marghalani AA, Guinto E, Phan M, et al: Effectiveness of Xylitol in Reducing Dental Caries in Children. Pediatr Dent. 2017 Mar 15;39(2):103-110.
  • Chattopadhyay S, Raychaudhuri U, Chakraborty R.: Kunstmatige zoetstoffen - een overzicht. J Food Sci Technol. 2014 Apr;51(4):611-21.
  • Mooradian AD, Smith M, Tokuda M.: The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: A narrative review. Clin Nutr ESPEN. 2017 Apr;18:1-8.