Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Zink - eigenschappen, deficiëntieverschijnselen, supplementatie

Produkty zawierające cynk: mięso, łosoś, orzechy i inne
09 Mei 2024
Geplaatst door: Łukasz Szostko Tijden Lezen: 602 Reacties: 0

Zink is een chemisch element dat essentieel is voor het goed functioneren van veel systemen in het lichaam. Het is vooral belangrijk voor het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de bloedsomloop. Het is ook een belangrijk bestanddeel van enzymen die het metabolisme van eiwitten en vetten regelen en die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken zoals: bloedarmoede, problemen met het zenuwstelsel.

Zink - eigenschappen

Zink is een essentieel spoorelement voor de mens en maakt deel uit van meer dan 300 enzymen. Het is betrokken bij de eiwit-, koolhydraat- en vetstofwisseling en de energiestofwisseling. Het is essentieel voor de eiwitsynthese, de hormoonproductie (testosteron, insuline, thyroxine - T4), het behoud van de stabiliteit van celmembranen, de functie van de geslachtsklieren en de normale werking van het centrale zenuwstelsel. Het is ook betrokken bij het metabolisme van alcohol, het metabolisme van vitamine A, het immuunsysteem van het lichaam, de smaak- en reukzin en intercellulaire communicatie. Het is belangrijk om te weten dat het menselijk lichaam niet in staat is om zink op te slaan, dus is het belangrijk om regelmatig voldoende van deze microvoedingsstof binnen te krijgen via de voeding.

Zink - wat zijn de normen?

Volgens de huidige voedingsnormen voor de Poolse bevolking, ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid - Nationaal Instituut voor Hygiëne, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor zink als volgt:

  • Zuigelingen tot 6 maanden oud - 2 mg (AI - adequaat innameniveau),
  • Zuigelingen tussen 7 en 11 maanden oud - 3 mg,
  • Kinderen tussen 1 en 3 jaar - 3 mg,
  • Kinderen tussen 4 en 9 jaar - 5 mg,
  • Jongens en meisjes tussen 10 en 12 jaar - 8 mg,
  • Meisjes van 13 tot 18 jaar - 9 mg,
  • Jongens van 13 tot 18 jaar - 11 mg,
  • Mannen van 19 jaar en ouder - 11 mg,
  • Vrouwen van 19 jaar en ouder - 8 mg,
  • Zwangere vrouwen tot 19 jaar - 12 mg,
  • Zwangere vrouwen ouder dan 19 jaar - 11 mg,
  • Vrouwen die borstvoeding geven tot 19 jaar - 13 mg,
  • Vrouwen die borstvoeding geven boven de 19 jaar - 12 mg.

Voedingsmiddelen rijk aan zink

Voedingsmiddelen die uitzonderlijk rijk zijn aan zink zijn: zeevruchten (bijv. kreeft, oesters, krab), lever, pompoenpitten, bittere cacao en cacaobereidingen (bijv. bittere chocolade met een hoog gehalte aan cacaomassa), stremselkazen (bijv. Goudse en Emmentaler kaas), grove graanproducten (bijv.Hieronder vallen havermout, boekweit, volkoren roggebrood, muesli, tarwezemelen en tarwekiemen), bakkersgist, noten, amandelen, zaden (bijv. lijnzaad, zonnebloempitten), pompoenpitten, eieren, vlees (bijv. rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, gevogelte) en droge peulvruchten. Opgemerkt moet worden dat zink veel beter door het lichaam wordt opgenomen uit dierlijke producten dan uit plantaardige producten, die worden gekenmerkt door fytaten die de biologische beschikbaarheid van zink verminderen. Andere voedingsstoffen die een negatieve invloed hebben op de absorptie zijn: oxaalzuur, non-haem ijzer, koper en sommige voedingsvezelfracties (bijv. onoplosbare ligninen). Bestanddelen met een positief effect op absorptie uit het maagdarmkanaal zijn dierlijke eiwitten, bepaalde aminozuren (bijv. asparagine) en organische zuren (bijv. citroenzuur, appelzuur).

Symptomen van zinktekort

Als de voeding gevarieerd en evenwichtig is, ligt de gemiddelde dagelijkse inname van zink tussen 10 en 20 mg, wat volgens de huidige voedingsnormen voor de Poolse bevolking geen groot risico inhoudt op een tekort of teveel aan deze micronutriënt. Als het dieet echter gedurende een langere periode extreem restrictief is, weinig calorieën bevat en/of gebaseerd is op voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde, kan de dagelijkse hoeveelheid zink in het dieet onvoldoende zijn om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. De meest voorkomende symptomen van een tekort bij volwassenen zijn huidlaesies, haaruitval, verminderde wondgenezing, verminderde reuk- en smaakzin, verminderde immuniteit, nachtblindheid en atrofie van de thymusklier en lymfeklieren.

Zinksupplementen

Huidig onderzoek toont aan dat zinksuppletie de duur van een verkoudheid met ongeveer 33% kan verkorten. Patiënten met een verkoudheid moeten hier binnen 24 uur na het begin van de eerste symptomen mee beginnen. Er zijn aanwijzingen dat met zink verrijkte voedingssupplementen het risico op het ontwikkelen van acute virale luchtweginfecties kunnen verminderen bij een volwassen populatie met een onwaarschijnlijk zinktekort. Zink dat gebruikt wordt om virale luchtweginfecties te behandelen, blijkt ook de duur van de symptomen te verkorten en de ernst ervan te verminderen op dag drie. Als klap op de vuurpijl toonden de resultaten van een recente meta-analyse van vijf onderzoeken met in totaal 1.398 deelnemers aan dat zinksuppletie gepaard ging met een 43% lager sterftecijfer bij patiënten met COVID-19. Niet alle onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, tonen echter onomstotelijk een positief effect van zink op het beloop aan. Interessant genoeg zijn er ook aanwijzingen dat met zink verrijkte voedingssupplementen kunnen bijdragen aan een matig gewichtsverlies bij personen met overgewicht en obesitas zonder comorbiditeiten.

Zinksupplementen - de meest biobeschikbare vormen

Zink in medicinale preparaten en voedingssupplementen wordt meestal gevonden in de vorm van citraat, gluconaat of oxide. De meest biologisch beschikbare vormen zijn gluconaat en citraat, terwijl zinkoxide slechts beperkt biologisch beschikbaar is. Als aanvullende voedingssupplementen nodig zijn, kun je het beste een preparaat kiezen dat geregistreerd staat als OTC-geneesmiddel, omdat fabrikanten van geneesmiddelen hun werkzaamheid en/of veiligheidsprofiel moeten aantonen voordat ze het op de markt brengen.

Bronnen:

  • Sanna A., Firinu D., Zavattari P., et al: Zinc Status and
    Een systematische review en meta-analyse. Nutrients. 2018
    Jan 11;10(1):68.
  • Khorsandi H., Nikpayam O., Yousefi R., et al: Zinksuppletie verbetert de beheersing van het lichaamsgewicht, ontstekingsbiomarkers en insulineresistentie bij personen met obesitas: een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde trial. Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2;11:101.
  • Abdollahi S, Toupchian O, Jayedi A, et al: Zinc Supplementation and Body Weight: A Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):398-411.
  • Wang MX, Win SS, Pang J., et al: Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. Am J Trop Med Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99.
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Voedingsnormen voor de Poolse bevolking en hun toepassing. Nationaal Instituut voor Volksgezondheid - Nationaal Instituut voor Hygiëne, 2020.
  • Hunter J, Arentz S, Goldenberg J, et al: Zinc for the prevention or treatment of acute viral respiratory tractions in adults: a rapid systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ Open. 2021 Nov 2;11(11):e047474.
  • Tabatabaeizadeh SA.: Zinksuppletie en COVID-19 mortaliteit: een meta-analyse. Eur J Med Res. 2022 May 23;27(1):70.