Alles wat je moet weten over zoetstoffen

Tafelsuiker is een product dat bestaat uit glucose en fructose, dat ongeveer 400 kcal bevat en tegelijkertijd geen waardevolle voedingsstoffen voor het menselijk lichaam levert. Er zijn een aantal zoetstoffen, meestal zoetstoffen genoemd, die alternatieven zijn voor suiker. Laten we eens kijken welke zoetstoffen vaak worden gebruikt als suikervervangers en of ze echt goed zijn voor je gezondheid.
Xylitol
Xylitol (E967), beter bekend als berkensuiker, is een natuurlijke zoetstof die bijna twee keer zoveel calorieën levert als tafelsuiker. Daarnaast heeft xylitol een lage glykemische index (GI = 7) en draagt daarom niet bij aan een significante stijging van de bloedsuikerspiegel na consumptie. Xylitol fungeert als een goede vervanger voor witte suiker in het dieet van alle mensen die niet alleen bezig zijn met het verminderen van overmatig lichaamsvet, maar ook met het veranderen van hun eetgewoonten naar meer gezondheidsbevorderende gewoonten. Regelmatige consumptie van xylitol kan het aantal cariogene bacteriën Streptococcus mutans verminderen, waarvan de aanwezigheid in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van cariës. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een natuurlijke zoetstof zoals xylitol het risico op tandbederf met 17% kan verminderen. Daarnaast hebben de resultaten van studies in experimentele diermodellen aangetoond dat xylitol de intestinale absorptie van calcium en het mineraalgehalte van de botten kan verhogen, wat beschermt tegen osteoporotische veranderingen als gevolg van veroudering.
Erytritol
Een andere veelgebruikte natuurlijke zoetstof is erythritol (E968), dat van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in paddenstoelen en sommige vruchten en gefermenteerde producten. Erytritol is een uitstekende zoetstof voor iedereen die wil afvallen en later een gezond lichaamsgewicht wil behouden, omdat het sporen van calorieën levert. Eén platte theelepel erytritol (5 g) levert slechts 1 kcal, wat betekent dat erytritol 20 keer minder calorieën bevat dan tafelsuiker. Als natuurlijke zoetstof kan erytritol veilig gebruikt worden door patiënten met diabetes en insulineresistentie, omdat het een zeer lage glykemische index en belasting heeft. Daarnaast is erytritol een zoetstof die geen tandbederf veroorzaakt, omdat het niet wordt gefermenteerd in de mond en daarom niet kan worden omgezet in zuren door orale bacteriën. Er is ook gesuggereerd dat erytritol de circulerende bloedspiegels van ghreline, ook wel het hongerhormoon genoemd, kan verlagen en postprandiale verzadiging kan bevorderen, wat wordt toegeschreven aan de hoge osmolaliteit van erytritol in vergelijking met tafelsuiker en andere zoetstoffen.
Maltitol
Maltitol (E965) is een zoetstof die is afgeleid van zetmeel uit tarwe, maïs of tapioca. Het caloriegehalte van maltitol is 25-40% lager in vergelijking met tafelsuiker, dus deze zoetstof is een betere keuze voor mensen die een afslankdieet volgen om overtollig lichaamsgewicht te verminderen. Maltitol heeft ook een lage glycemische index van 35. Dit betekent dat deze zoetstof niet zo'n sterke stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt als tafelsuiker en een betere keuze is voor patiënten met koolhydraatstoornissen. Maltitol wordt niet gefermenteerd in de mond, wat betekent dat regelmatige consumptie als zoetstof niet leidt tot de vorming van tandplak en de ontwikkeling van tandbederf. Het is ook vermeldenswaard dat maltitol een zoetstof is die veilig is voor de menselijke gezondheid, hoewel het bij overmatige consumptie diarree en een opgeblazen gevoel in de buik kan veroorzaken.
Stevia
Stevia (E960) is een natuurlijke zoetstof die 100 tot 300 keer zo zoet is als traditionele tafelsuiker. Stevia levert geen calorieën, dus het kan regelmatig gebruikt worden door mensen die graag willen afvallen of op lange termijn een gezond lichaamsgewicht willen behouden. Vergeleken met tafelsuiker veroorzaakt stevia geen tandbederf en verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet. Daarom kan stevia een uitstekende vervanger zijn voor witte suiker, en zelfs nog meer bij patiënten met insulineresistentie en diabetes type 2. Bovendien kan deze natuurlijke zoetstof de bloeddruk verlagen en de leverfunctie ondersteunen, en ontstekingen verlichten bij patiënten met inflammatoire darmziekten. Stevia heeft geen carcinogene, genotoxische of allergene effecten en wordt beschouwd als een veilige zoetstof voor de menselijke gezondheid.
Aspartaam
Aspartaam (E951) is een van de meest gebruikte calorievrije kunstmatige zoetstoffen ter wereld. Deze zoetstof is erg zoet en wordt daarom vaak toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen, waaronder zoete dranken. Aspartaam bestaat uit twee aminozuren, namelijk L-asparaginezuur en fenylalanine. Dit betekent dat alle producten die deze zoetstof bevatten niet mogen worden geconsumeerd door mensen met fenylketonurie, omdat aspartaam een bron van fenylalanine is. Vergeleken met tafelsuiker draagt het gebruik van aspartaam niet bij aan een verhoging van de bloedsuikerspiegel of de ontwikkeling van tandbederf. Er is echter al jaren controverse rondom aspartaam, waarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkende, ontstekingsbevorderende en antioxidatieve effecten heeft, dus het is moeilijk om 100% vertrouwen te hebben in deze zoetstof.
Sucralose
Sucralose (E955) is een andere bekende calorievrije zoetstof die ongeveer 600 keer zo zoet is als tafelsuiker. Deze kunstmatige zoetstof levert geen calorieën en kan daarom gebruikt worden als suikervervanger door iedereen die een afslankdieet volgt. Sucralose draagt niet bij aan een significante stijging van de bloedglucose- en insulinespiegel, dus het kan met mate worden gebruikt door patiënten met diabetes en insulineresistentie als alternatief voor tafelsuiker. Het is echter belangrijk om alleen zoetstoffen te kiezen die 100% sucralose bevatten, zonder toevoeging van maltodextrine. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft sucralose erkend als een zoetstof die veilig is voor de menselijke gezondheid en geen negatieve bijwerkingen heeft.
Bronnen:
-
Iizuka K.: Is het gebruik van kunstmatige zoetstoffen gunstig voor patiënten met Diabetes Mellitus? De voor- en nadelen van kunstmatige zoetstoffen. Voedingsstoffen. 2022 Oct 22;14(21):4446.
-
Debras C, Chazelas E, Sellem L, et al: Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ. 2022 Sep 7;378:e071204.
-
Debras C, Chazelas E, Srour B, et al: Artificial sweeteners and cancer risk: results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. PLoS Med. 2022 Mar 24;19(3):e1003950.
-
Pang MD, Goossens GH, Blaak EE.: The Impact of Artificial Sweeteners on Body Weight Control and Glucose Homeostasis. Front Nutr. 2021 Jan 7;7:598340.
-
Saraiva A, Carrascosa C, Raheem D, et al: Natural Sweeteners: The Relevance of Food Naturalness for Consumers, Food Security Aspects, Sustainability and Health Impacts. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 28;17(17):6285.

Xylitol - een goede vervanger voor witte suiker?
