Gratis levering in Polen vanaf 200 PLN. Gratis verzending naar Groot-Brittannië vanaf £200 Verzending binnen 24 uur Lage kosten internationale verzending Op de markt sinds 2005 Blog Help Categorieën Fabrikanten MENU Blog Winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg!

Cafeïne - wat is het en wat zijn de eigenschappen?

Cafeïne - wat is het en wat zijn de eigenschappen?
10 Mei 2024
Geplaatst door: Łukasz Szostko Tijden Lezen: 884 Reacties: 0

Waarom houden we van koffie? Voor zijn unieke aroma en... cafeïne! Cafeïne is verantwoordelijk voor alle magie die in onze hersenen gebeurt na het drinken van koffie. Minder vermoeidheid, betere concentratie, goed humeur. Maar dat is nog niet alles. Cafeïne beïnvloedt ook de stofwisseling en wordt zelfs gebruikt om pijn te verminderen. Het is de moeite waard om meer te lezen over de eigenschappen ervan.

Wat is cafeïne?

Cafeïne (1,3,7-trimethylxanthine) is een natuurlijke purine alkaloïde. Hieraan danken we de energiegevende effecten van koffie en thee. Na inname wordt het snel en zeer efficiënt (bijna volledig) geabsorbeerd vanuit het maagdarmkanaal in de bloedbaan. Het migreert gemakkelijk naar de hersenen en dringt door de bloed-hersenbarrière. In het lichaam wordt het gemetaboliseerd tot de dimethylxanthines paraxanthine, theobromine en theofylline, die ook biologisch actief zijn.

De meest gebruikte farmacologisch actieve stof ter wereld is waarschijnlijk cafeïne. We gebruiken het zowel in zijn traditionele, natuurlijke vorm, d.w.z. als infusies van koffie, thee, yerba mate, etc., maar ook in de meer precieze vorm van supplementen en medicijnen met cafeïne geïsoleerd uit natuurlijke grondstoffen of gesynthetiseerd in laboratoria. Voedingssupplementen gebruiken meestal watervrije cafeïne tot 200 mg per portie.

Eigenschappen van cafeïne voor mensen

We kunnen er niet omheen dat cafeïne een van de best bestudeerde stoffen ter wereld is. Er is een enorm aantal onderzoeken bij mensen en meta-analyses over de effecten van cafeïne op de menselijke gezondheid beschikbaar in wetenschappelijke databases. We weten niet alleen precies wat cafeïne is, maar ook hoe het onze biochemie en algehele gezondheid beïnvloedt.

Vermoeidheid remmen

Voor deze eigenschap zijn we dol op cafeïne! Het is het middel van eerste keuze als slaperigheid zeurt en we het ons niet kunnen veroorloven om een dutje te doen.

Maar wat is de reden voor deze eigenschap? Wel, cafeïne lijkt structureel erg op adenosine. De gelijkenis is zo groot dat cafeïne zich in de hersenen hecht aan adenosinereceptoren. Als het dat doet, blokkeert het deze receptoren, waardoor adenosine zich er niet aan kan hechten en niet de actie kan uitvoeren waar het verantwoordelijk voor is. En het is onder andere verantwoordelijk voor het gevoel van vermoeidheid. Cafeïne zorgt er dus voor dat adenosine geen slaperigheid kan opwekken.

Bovenstaande actie is het belangrijkste, maar niet het enige, werkingsmechanisme van cafeïne. Het beïnvloedt ook het gedrag van verschillende andere neurotransmitters die een stimulerend effect hebben op het zenuwstelsel. Afhankelijk van de dosis kan cafeïne niet alleen vermoeidheid verminderen, maar zelfs een extra stoot energie geven.

Verbeterde concentratie

Dit is een geweldige eigenschap van cafeïne en koffie. Misschien heb je er ook baat bij als je werkt of studeert. Het werkt gewoon!

De effecten van cafeïne op de cognitieve functie zijn grondig bestudeerd in vele dierproeven en klinische onderzoeken bij mensen. De pro-cognitieve effecten van cafeïne kunnen voornamelijk verklaard worden door deze drie werkingsmechanismen:

  1. antagonisme van adenosinereceptoren, vooral in het centrale zenuwstelsel;
  2. mobilisatie van intracellulaire calciumvoorraden;
  3. remming van het enzym fosfodiësterase.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat het effect op de concentratie het beste te zien is bij mensen die dagelijks vrij kleine hoeveelheden cafeïne innemen of het niet gebruiken. Ad hoc inname garandeert het sterkste effect op concentratie en mentale helderheid. Hoewel de resultaten van onderzoeken naar het effect op het geheugen gemengd zijn, is het effect van verhoogde alertheid, concentratie en verminderde vermoeidheid moeilijk te betwisten.

Effecten op de stofwisseling en gewichtsverlies

Weet je wat het populairste ingrediënt in vetverbranders is? Cafeïne. Er zijn veel aanwijzingen dat cafeïne verschillende mechanismen stimuleert die gewichtsverlies bevorderen.

Lipolyse, of het vrijkomen van energie die is opgeslagen in opgeslagen vet, wordt door cafeïne beïnvloed via de remming van PDE-enzymen. Zo remt cafeïne de afbraak van cAMP in cellen. cAMP stimuleert lipolyse door de activiteit van hormoongevoelige lipase (HSL) te activeren en speelt een belangrijke rol bij de werking van adrenaline. Dit mechanisme vereist relatief hoge doses, wat de reden is dat fabrikanten van vetverbranders cafeïne meestal niet sparen.

Een belangrijk aspect van het effect van cafeïne dat moeilijk te betwisten is, is de vermindering van vermoeidheid en de natuurlijk daaruit voortvloeiende toename van activiteit. Als de oogleden lichter worden en de slaperigheid afneemt, is de kans groter dat je opstaat en iets gaat doen. Een toename in NEAT (d.w.z. fysieke activiteit buiten de training om) is een belangrijke factor in het verhogen van de stofwisselingssnelheid en het energieverbruik. Hoe meer calorieën we verbranden tijdens dagelijkse activiteiten, hoe gemakkelijker gewichtsverlies is.

Pijnstillend effect

Cafeïne wordt in veel pijnstillers gebruikt. Het komt echter nooit alleen voor, maar altijd in combinatie met een andere pijnstillende stof. In dit geval ondersteunt cafeïne het hoofdbestanddeel van het medicijn, waardoor het beter wordt opgenomen en beter werkt. Hierdoor kunnen pijnstillers tot 40% effectiever werken. Het is het best gedocumenteerd voor hoofdpijn en migraine.

Hoeveel cafeïne bevat koffie?

Gebrouwen koffie bevat 56-100 mg cafeïne per 100 ml drank.

Het cafeïnegehalte van koffie is echter zeer variabel en hangt af van een aantal factoren. Onder andere de soort boon, de grofheid van de maling en de manier waarop de koffie wordt gezet, tellen allemaal mee.

Andere bronnen van cafeïne - wat in plaats van koffie?

Natuurlijke bronnen van cafeïne zijn onder andere:

  • Yerba mate
  • thee
  • guarana
  • cacao
  • Ilex guayusa
  • kolanoten

Cafeïne is natuurlijk ook een belangrijk ingrediënt in energiedrankjes. Minder vanzelfsprekend zit het ook in de formule van populaire gezoete dranken zoals cola (van verschillende merken) of Mountain Dew.

Interessant weetje: Stoffen als 'theïne' in thee of 'matina' in yerba mate zijn hetzelfde als 'cafeïne' uit koffie. Deze namen worden onderscheiden door de herkomst van de stof, maar in alle gevallen gaat het om precies dezelfde alkaloïde.

Welke hoeveelheden cafeïne zijn veilig?

Op basis van de geanalyseerde gegevens werd geconcludeerd dat voor gezonde volwassen mensen een cafeïne-inname tot 400 mg per dag niet geassocieerd wordt met nadelige effecten op het gebied van algemene toxiciteit, effecten op het cardiovasculaire systeem, effecten op de botgezondheid en het calciummetabolisme (bij voldoende calciuminname), gedragsveranderingen, een verhoogde incidentie van kanker en effecten op de mannelijke vruchtbaarheid.

De veilige dosisdrempel neemt af in verschillende specifieke gevallen. Zwangere vrouwen zouden bijvoorbeeld idealiter niet meer dan 200 mg cafeïne per dag moeten consumeren om de ontwikkeling van de foetus niet negatief te beïnvloeden. Een verlaging van de drempel kan ook optreden bij het gebruik van medicijnen die een wisselwerking met cafeïne hebben, bij nierfalen of bij de neiging van een persoon om cafeïne langzaam te metaboliseren.

Dodelijke dosis cafeïne

De dood als gevolg van overmatige cafeïneconsumptie is uiterst zeldzaam en in de literatuur zijn slechts enkele gevallen gerapporteerd. De dodelijke dosis voor een volwassene wordt geschat op 10 gram. Met dat gezegd is het de moeite waard om op te merken dat er een geval bekend is van overlijden na het consumeren van 6,5 gram cafeïne, maar aan de andere kant is er ook melding gemaakt van het overleven van een patiënt die naar verluidt 24 gram cafeïne had geconsumeerd.

Bronnen: