Voordelen en nadelen van eiwitsupplementen met soja-eiwit

Het is bekend dat veganisten minder eiwitten binnenkrijgen dan mensen die een traditioneel dieet volgen. Daarom nemen veel sporters die een plantaardig dieet volgen regelmatig hun toevlucht tot eiwitsupplementen, waaronder soja-eiwitisolaat. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voor- en nadelen van eiwitsupplementen op basis van soja-eiwitisolaat.
- Soja-eiwit - wat is het?
- Soja-eiwit - gezondheidsbevorderende eigenschappen
- Soja-eiwit - helpt het bij het opbouwen van spiermassa?
- Soja-eiwit kan interageren met medicijnen
- Soja-eiwit kan de schildklier negatief beïnvloeden
- Soja-eiwit is geclassificeerd als een krachtig allergeen
Soja-eiwit - wat is het?
Zoals de naam al doet vermoeden, is soja-eiwit afkomstig van sojabonen(Glycine max L. Merrill), die een belangrijke eiwitbron vormen in het dieet van veganisten en vegetariërs. Het is aangetoond dat soja-eiwit een goede aminozuursamenstelling heeft, waardoor het een hoge biologische waarde heeft. Soja-eiwit is een rijke bron van lysine en heeft een zeer goede verteerbaarheid en opneembaarheid. De literatuur meldt dat soja-eiwit een PDCAAS (eiwit aminozuur verteerbaarheidsindex) van 1,0 heeft en vergelijkbaar lijkt met wei-eiwit isolaat (WPI - Whey Protein Isolate). Als men echter rekening houdt met de van nature aanwezige antinutriënten in soja (bijv. fytinezuur en trypsineremmers), die de opname van bepaalde voedingsstoffen beperken, lijkt wei-eiwitisolaat superieur aan soja-eiwit met behulp van DIAAS, een index van verteerbare essentiële aminozuren. Soja-eiwit daarentegen is meestal goedkoper dan wei-eiwit (WPC en WPI) en wordt daarom vaak toegevoegd aan eiwitrepen voor fysiek actieve mensen in de vorm van soja-eiwitisolaat.
Soja-eiwit - gezondheidsbevorderende eigenschappen
Studies hebben aangetoond dat soja-eiwit kan bijdragen aan de verbetering van het lipidenprofiel in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen, vooral ischemische hartziekten). Er is aangetoond dat het vervangen van 13 g of 50 g dierlijk eiwit (bijv. vet rood vlees) in het dieet door een identieke hoeveelheid soja-eiwit kan leiden tot een vermindering van respectievelijk 3,6 procent en 6,0 procent van het LDL-fractiecholesterol (het zogenaamde 'slechte' cholesterol). Er is aangegeven dat het volgen van een dieet met ten minste 25 g soja-eiwit per dag een gunstig effect kan hebben op cardiovasculaire resultaten, voornamelijk lipidogrammen (cholesterol- en triglyceridetests in het bloed). De resultaten van een meta-analyse van 46 onderzoeken met postmenopauzale vrouwen toonden aan dat soja-eiwit dat isoflavonen (fyto-oestrogenen) bevat, de bloedconcentraties van de volgende parameters aanzienlijk verlaagt:
-
triglyceriden (met gemiddeld 5,04 mg/dl),
-
totaal cholesterol (met gemiddeld 3,02 mg/dl),
-
LDL-fractiecholesterol (met gemiddeld 3,27 mg/dl),
-
apolipoproteïne B (Apo B).
Recente wetenschappelijke rapporten tonen ook aan dat soja en sojaproducten het CRP-gehalte in het bloed (een ontstekingsmarker) en de nuchtere glucosespiegel kunnen verlagen bij patiënten met diabetes type 2, en de systolische bloeddruk kunnen verlagen bij mensen met hypertensie (hoger dan 135 mmHg).
Soja-eiwit - helpt het bij het opbouwen van spiermassa?
Eiwitsupplementen op basis van soja-eiwitisolaat zijn nu gemakkelijk verkrijgbaar, behoorlijk aantrekkelijk geprijsd en populair bij sporters die een veganistisch dieet volgen. Soja-eiwitisolaat wordt veel gebruikt voor orale voedingsformules vanwege het hoge eiwitgehalte, de neutrale smaak en de uitstekende emulgerende eigenschappen. Soja-eiwitisolaatpoeder bevat gemiddeld 80 g eiwit (24 g per portie) en kleine hoeveelheden koolhydraten, vet en voedingsvezels. Vergeleken met wei-eiwit bevat soja-eiwit een lagere hoeveelheid essentiële aminozuren (EAA) per 1 g, vooral minder vertakte-keten aminozuren(BCAA) - leucine, isoleucine en valine. Recente bevindingen hebben aangetoond dat het gebruik van soja- of wei-eiwit met 2 g leucine gedurende drie maanden bij niet-gewichtgetrainde personen (beginners) resulteerde in een significante toename in spierkracht en vetvrije lichaamsmassa, zonder significante verschillen tussen de groepen. Soja-eiwit kan de ontwikkeling van kracht en spiermassa in dezelfde mate ondersteunen als wei-eiwit, vooral wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die voldoende leucine bevatten. Daarom is het raadzaam om iets meer soja-eiwit te consumeren om een vergelijkbaar fysiologisch effect (ontwikkeling van skeletspierkracht en -massa) te bereiken als wei-eiwit.
Soja-eiwit kan interageren met medicijnen
Het is bekend dat soja-eiwit de absorptie van levothyroxine kan belemmeren, een geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van hypothyreoïdie. Daarom moeten patiënten die levothyroxine gebruiken minimaal 4 uur pauze inlassen tussen het innemen van het geneesmiddel en het eten van een maaltijd die soja en sojaproducten bevat. Bovendien kan soja-eiwit een wisselwerking hebben met ijzer, warfarine (een anticoagulans) en monoamineoxidaseremmers (geneesmiddelen die voornamelijk worden gebruikt voor de behandeling van atypische depressie en de ziekte van Parkinson).
Soja-eiwit kan de schildklier negatief beïnvloeden
Soja-eiwit kan nadelige effecten hebben op de schildklierfunctie, vooral bij mensen met bekende hypothyreoïdie en bij mensen die onvoldoende jodium binnenkrijgen via hun voeding. De resultaten van studies hebben aangetoond dat soja-isoflavonen de schildklierfunctie beïnvloeden door de activiteit van schildklierperoxidase (TPO) te remmen, die betrokken is bij de vorming van schildklierhormonen, namelijk triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4). Frequente consumptie van soja-eiwit wordt afgeraden bij mensen met jodiumtekort en schildklierafwijkingen, zwangere vrouwen en patiënten die levothyroxine gebruiken.
Soja-eiwit is geclassificeerd als een krachtig allergeen
Soja-eiwit kan mensen met een soja-allergie overgevoelig maken, dus zij mogen helemaal geen soja en sojaproducten (inclusief eiwitsupplementen op basis van soja-eiwitisolaat)consumeren. Regelmatige opname van soja-eiwit in het dieet door mensen met een soja-allergie kan verschillende bijwerkingen veroorzaken, waarvan de meest voorkomende zijn:
-
diarree,
-
buikpijn,
-
misselijkheid en overgeven,
-
urticaria,
-
angio-oedeem,
-
eczeem,
-
ademhalingsmoeilijkheden,
-
oraal allergiesyndroom,
-
hoofdpijn en duizeligheid
-
klachten van het bewegingsapparaat,
-
menstruatiecyclusstoornissen (bij vrouwen).
Bronnen:
-
Reynolds K, Chin A, Lees KA, et al: Een meta-analyse van het effect van soja-eiwitsuppletie op serumlipiden. Am J Cardiol. 2006 Sep 1;98(5):633-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16923451/
-
Michelfelder AJ.: Soja: een volledige bron van eiwitten. Am Fam Physician. 2009 Jan 1;79(1):43-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145965/
-
Rogerson D.: Vegan diëten: praktisch advies voor atleten en sporters. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Sep 13;14:36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28924423/
-
Asbaghi O, Ashtary-Larky D, Mousa A, et al: The Effects of Soy Products on Cardiovascular Risk Factors in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Clinical Trials. Adv Nutr. 2022 Mar;13(2):455-473. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34591084/
-
Petersen KS.: Het dilemma met de gezondheidsclaim voor soja-eiwitten. J Am Heart Assoc. 2019 Jul 2;8(13):e013202. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6662348/
-
Moradi M, Daneshzad E, Azadbakht L.: The effects of isolated soy protein, isolated soy isoflavones and soy protein containing isoflavones on serum lipids in postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3414-3428 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31858808/.
-
van den Berg LA, Mes JJ, Mensink M, et al: Protein quality of soy and the effect of processing: A quantitative review. Front Nutr. 2022 Sep 27;9:1004754. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36238463/
-
https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements/group_a#isolated_protein_supplement

Wat is creatinemonohydraat en hoe werkt het?
