Wat moet je weten over probiotica? Interessante feiten en nuttige tips

Vroeger hadden we een panische angst voor alle bacteriën. Met de vooruitgang in de wetenschap is de houding ten opzichte van deze micro-organismen sterk veranderd. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van verschillende bacteriestammen worden nu sterk onderzocht. De voordelen van probiotica kunnen uitgebreid zijn, waaronder: verbeterd spijsverteringscomfort, gewichtsvermindering, verbeterd lipidogram, of zelfs stressvermindering en verbeterde stemming.
Voor de gemiddelde persoon kan het een uitdaging zijn om het beste probioticum voor zichzelf te kiezen. De markt voor probiotische producten is nu enorm en, zoals gebruikelijk in de wereld, worden producten van lage kwaliteit soms gepromoot op de golf van populariteit. In dit artikel leer je wat probiotica zijn en waar je op moet letten als je een probioticum voor jezelf kiest.
- Aan welke voorwaarden moet een bacterie voldoen om een probioticum te zijn?
- Hoe controleer je de etiketten van probiotica?
- Zijn kefir en augurken goede probiotica?
- Voorbeelden van goede probioticasupplementen
- Extra ingrediënten in probiotica
- Welke bacteriën kunnen probiotica zijn?
- Zijn probiotica veilig?
- Kunnen probiotica aan kinderen worden gegeven?
- Wat is de toekomst van probiotica? Kan het nog beter worden?
Aan welke voorwaarden moet een bacterie voldoen om een probioticum te zijn?
Een probioticum is een specifieke bacterie die goed bestudeerd is en specifieke eigenschappen vertoont. In het kort: de bacterie in kwestie moet van nature voorkomen in het menselijke microbioom, bewezen gunstige eigenschappen hebben voor de menselijke gezondheid, geen pathogene effecten hebben en stabiel genoeg zijn om te worden gebruikt in de productie van een supplement.
Aan de andere kant kunnen we een probioticum niet alleen een bacterie noemen, maar ook een eindproduct (supplement, medicijn) dat één of een mengsel van meerdere probiotische bacteriestammen bevat.
Als je echter geïnteresseerd bent in een meer gedetailleerde karakterisering van probiotica, is een samenvatting van de functionele en technologische kenmerken in Progress in Microbiology 2013[1] nuttig.
Functionele kenmerken van probiotische bacteriën:
- oorsprong van het menselijk microbioom;
- gedefinieerde soort- en geslachtsafbakening, bevestigd door moleculair biologische methoden;
- weerstand tegen maagsappen en galzuren na orale inname;
- behoud van de probiotische eigenschappen na technologische verwerking en een relatief lange opslagperiode;
- vermogen om zich te hechten aan epitheelcellen door oppervlakte-eigenschappen;
- gebrek aan pathogene, carcinogene of invasieve activiteit;
- het vermogen om stoffen met antimicrobiële activiteit te produceren, zoals organische zuren, waterstofperoxide of bacteriocinen;
- concurrentie om receptoren met pathogene micro-organismen zoals E. coli en S. typhimurium;
- antagonisme tegen typische gastro-intestinale pathogenen;
- gunstige effecten op het gastorganisme, bevestigd door klinische studies met een goede methodologie.
Technologische kenmerken van probiotische bacteriën:
- mogelijkheid om gemakkelijk grote hoeveelheden biomassa te produceren;
- weerstand tegen conserveringsprocessen zoals invriezen of vriesdrogen;
- levensvatbaarheid en stabiliteit van bacteriële eigenschappen tijdens opslag en distributie van eindproducten;
- hoog overlevingspercentage in het eindproduct;
- geen achteruitgang van de organoleptische eigenschappen van eindproducten;
- resistentie tegen bacteriofagen en genetische stabiliteit.
Bovenstaande eigenschappen zijn in lijn met de FAO/WHO richtlijnen.
Hoe controleer je de etiketten van probiotica?
Hier gaan we in op de tweede van deze functionele eigenschappen, namelijk de etikettering van de stamverwantschap. Het idee is dat de volledige, 3-delige naam van de bacteriestam moet worden vermeld in de samenstelling van het probiotische supplement.
De bovenstaande grafiek zou dit onderwerp moeten verduidelijken. Een goed probioticum moet alle 3 de leden van de naam bevatten. Als we bijvoorbeeld in plaats van een volledige naam zoals in de grafiek, alleen'Bifidobacterium breve' zouden hebben, zou dit ons weinig zeggen over de werking van het product. Er zijn veel verschillende stammen van B. breve en hoewel ze misschien een aantal van dezelfde kenmerken hebben, weten we niet of ze allemaal op de gewenste manier op het menselijk lichaam inwerken. Als je specifiek op zoek bent naar BR03 vanwege de constipatieverminderende effecten, dan zal het kiezen voor een andere stam van B. breve je dat effect niet garanderen, en kan het zelfs heel anders werken op de darmmotiliteit.
Als je de volledige naam en de letter- en cijferaanduiding (patentnummer) kent, kun je nagaan welke klinische studies er met deze stam zijn uitgevoerd en welke eigenschappen er precies zijn gerapporteerd.
PS. De BR03 bacterie heeft zeer interessante effecten op mensen en zit in het probioticum AH Bifido Forte!
Zijn kefir en augurken goede probiotica?
Dit zijn ongetwijfeld waardevolle producten die gewenst zijn in een gezond voedingspatroon, maar ze kunnen geen probiotica genoemd worden. Een probioticum is een specifieke bacteriestam, geen heel voedingsproduct, dat veel verschillende bacteriën kan bevatten waarvan we noch de exacte samenstelling, noch de hoeveelheid of verhouding weten.
Hoewel gefermenteerde producten soms inderdaad het darmmicrobioom kunnen ondersteunen en de darmfunctie kunnen verbeteren, mogen ze geen probiotica worden genoemd.
Voorbeelden van goede probioticasupplementen
Van de enkelvoudige probiotica zijn de volgende koning:
- Lactobacillus rhamnosus GG (bijv. Dicoflor, maar ook veel andere producten)
- Saccharomyces boulardii gist (bijv. Enterol, maar er zijn veel vervangers)
- Limosilactobacillus reuteri Protectis van BioGaia
Vaak heb je echter meer dan één stam nodig. Onder de multi-stam probiotica, kijk uit naar:
- Apollo's Hegemonie Bifido Forte
- BioKult
- Lab One No1 Probiotic
- HelathLabs ProbioticMe
- Kirkman Bifido Complex
- Vivomixx
Extra ingrediënten in probiotica
De meest voorkomende toevoeging aan probiotische bacteriën zijn prebiotica. Prebiotica zijn meestal polysachariden die dienen als voedingsstof voor bacteriën en de verspreiding van nuttige micro-organismen in de darm versnellen.
De meest gebruikte prebiotica voor probiotica zijn:
- inuline
- FOS - fructooligosachariden
- galacto-oligosachariden GOS
- acaciavezel
In de regel is zo'n toevoeging heel zinvol omdat het de effecten van het probioticum maximaliseert. Met een prebioticum kan de samenstelling van het darmmicrobioom sneller en efficiënter worden geoptimaliseerd. Het komt echter voor dat we op sommige prebiotica minder goed reageren en darmrevoluties ervaren. Dit is een sterk individuele kwestie en het is de moeite waard om je lichaam te observeren. Als je weet dat je een overgevoeligheid hebt voor een bepaald prebioticum, controleer dan zorgvuldig de samenstelling van probiotica.
Soms worden er andere ingrediënten aan probiotica toegevoegd. Soms zijn dit plantenextracten, vitaminen, mineralen. Het is de moeite waard om erop te letten of dergelijke toevoegingen een antibacteriële werking hebben en de hoeveelheid levende bacteriën in de capsule of het zakje niet verminderen.
Welke bacteriën kunnen probiotica zijn?
Er zijn veel soorten bacteriën die we herkennen als probiotica. Veruit de populairste zijn melkzuurbacteriën:
- Lactobacillus
- Bifidobacterium
Er zijn echter ook probiotische geslachten beschikbaar:
- Streptococcus
- Bacillus
- Lactococcus
En veel zeldzamere:
- Escherichia coli (bijv. Nissle 1917)
- Leuconostoc
- Pediococcus
- Enterococcus
- Carnobacterium
- Oenococcus
- Tetragenococcus
- Vagococcus
- Weissella
Apart vermelden we het zeer populaire probioticum Saccharomyces boulardii. De definitie van probioticum verwijst meestal naar bacteriën. We scheiden S. boulardii van de rest omdat het ... een gist is. Desalniettemin heeft het een enorme hoeveelheid onderzoek dat de effectiviteit in veel aspecten bevestigt, dus het kan zonder schaamte op één lijn staan met Lactobacillen en Bifidobacteriën.
Zijn probiotica veilig?
In principe wel, maar het blijft belangrijk om de juiste stammen te kiezen voor iemands behoeften en om te interpreteren of iemands huidige conditie een contra-indicatie is voor probiotica.
In het algemeen wordt tot 35 gram bacteriële droge stof beschouwd als een veilige hoeveelheid probiotica voor een gezonde persoon van 70 kg, wat een zeer grote hoeveelheid is.
Wat kan een contra-indicatie zijn? Een populair voorbeeld is de slechte tolerantie van veel probiotica in gevallen van SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm), hoewel ze bij goed gebruik veel kunnen helpen. Het kan ook problematisch zijn om probiotica te gebruiken na grote medische ingrepen (bijv. kankerbehandeling), die de doorlaatbaarheid van de bacteriële barrière kunnen vergroten.
Bij het kiezen van probiotica is het de moeite waard om je te laten leiden door de effecten die in onderzoeken zijn gezien. Het is belangrijk om op te letten dat ze niet toevallig tegengesteld zijn aan onze verwachtingen. Als je bijvoorbeeld last hebt van constipatie en je kiest voor een probioticum dat de darmmotiliteit vertraagt (en dus helpt bij diarree), kun je het probleem zelfs verergeren.
Kunnen probiotica aan kinderen worden gegeven?
Ja, zelfs aan pasgeboren baby's! Indien nodig kunnen probiotica voor baby's vanaf de eerste levensdagen worden gegeven, zelfs aan te vroeg geboren baby's. Het is alleen belangrijk om een stam (of mix van stammen) te kiezen die een bewezen goed effect heeft bij pasgeborenen.
Het is bijzonder populair om probiotische therapie toe te passen bij pasgeborenen na een keizersnede, omdat zij niet de kans hebben gehad om het 'bacteriële pakket' uit het geboortekanaal van de moeder te verzamelen. Juist geselecteerde probiotica kunnen in zo'n situatie het proces van herstel van de fysiologische bacterieflora versnellen tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat van kinderen die op natuurlijke wijze zijn geboren.
Wat is de toekomst van probiotica? Kan het nog beter worden?
De mogelijkheid bestaat dat de wetenschap zich in de toekomst sterker gaat richten op het maken van zogenaamde pharmabiotica. We hebben het dan over genetisch gemodificeerde bacteriën die preciezer kunnen werken en krachtigere effecten kunnen produceren. Zulke superbacteriën zouden als medicijn kunnen worden gebruikt om allerlei ziekten te behandelen, niet alleen ziekten die het spijsverteringskanaal aantasten.
Het onderzoek naar micro-organismen en hun relatie met de mens gaat ongelooflijk snel en nieuwe informatie is steeds verrassender. Ongetwijfeld kan er in de nabije toekomst een grotere bijdrage van probiotische producten aan de geneeskunde en farmacologie worden verwacht.
Bronnen:
- Monika Jach, Renata Łoś, Maciej Maj, Anna Malm 'PROBIOTICS - FUNCTIONAL AND TECHNOLOGICAL ASPECTS'| POST. MICROBIOL., 2013, 52, 2, 161-170
 – dzialanie i nieocenione korzysci dla zdrowia.jpg)
Brandnetel - actie en onschatbare gezondheidsvoordelen
